Школа муніципального менеджменту відходів – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Школа муніципального менеджменту відходів

Школа муніципального менеджменту відходів: перший допис цієї інформаційної кампанії щодо раціонального поводження з твердими побутовими відходами присвячений забороні спалювати опале листя 
Як отримати штраф через опале листя до 30 тисяч грн?  Просто спалюйте його. Або ж оберіть іншу сторону і зберігайте собі рекомендації.
В Україні спалювання листя незаконне і передбачає відповідальність. Однак досі залишаються ті, хто гадає, що покращує цим родючість ґрунту. Але ж це міф.
Дощові черв’яки, комахи ласують опалим листям й удобрюють ґрунт гумусом, а якщо спалювати листя, ґрунтовий покрив та всі наявні в ньому поживні речовини навпаки руйнуються, тварини гинуть.
Опале листя — це безплатне добриво та утеплення для дерев. Завдяки йому ґрунт не пересихатиме і не розмиватиметься дощами.

Вас має переконати хоча б очевидна шкода для здоров’я. Дим від згорання листя у 350 раз шкідливіший за дим цигарок.
Та й не дим це, а чадний газ вперемішку з важкими металами та бензопіреном – канцерогеном, який провокує онкологічні захворювання та інші серйозні недуги.

 

Якщо думатимете, що робити з опалим листям наступного разу, Еколтава пропонує наступну схему:
  • Частину залиште у саду, кореням дерев та кущам буде комфортно.
  • Частиною вкрийте троянди, багаторічні рослини, декоративні чагарники.
  • Частину закопайте на городі з бадиллям – буде природний компост.
  • Або організуйте вже нарешті окремий резервуар для компостування за двором. Цією «дивосумішшю» можна навіть кімнатні рослини удобрювати.
Якщо і це не переконало, то можливо переконає штраф від 3 060 до 6 120 гривень за спалювання листя, а для посадовців від 15 300 до 21 420 грн, в заповідниках взагалі до 30 600 грн.
Якщо ж вогонь перекинеться на чиюсь оселю з людьми, то так і до в’язниці не далеко. До того ж під час воєнного стану навмисні підпали можуть бути прирівняні до диверсій.
Дбайте про себе і про природу, й вона обов’язково відповість вам тим самим.
Публікація створена ГО «Еколтава» в рамках реалізації грантового проєкту «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні», та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.
За матеріалами ГО «Еколтава»