Протидія домашньому насильству – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Протидія домашньому насильству

ПРОТИДІЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

 

Міністерство юстиції України розпочало інформаційну кампанію надання безоплатної правової допомоги для постраждалих від сексуального насильства під час війни та домашнього насильства.

Мета кампанії – висвітлити проблему насильства в умовах війни, поінформувати про можливість отримання кваліфікованої допомоги від держави, у т. ч. правової, мотивувати постраждалих звертатися по допомогу та діяти, щоб захистити себе. Розголос важливий – це спонукає інших звертатися по допомогу.

З відеороликами можна ознайомитись за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1qtchCHTvUTlC323IoocZIRtiIw2aYavv?us

Виноградівська міська рада

 

 


З метою забезпечення взаємодії органів та установ, на які покладається здійснення заходів з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання і протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми  рішенням виконавчого комітету Виноградівської міської ради від 30 березня 2021 року №68 створено Координаційну раду з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми Виноградівської міської ради

Рішення виконавчого комітету № 174 Про затвердження нового складу координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми Виноградівської міської ради

Координатор  роботи з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству –  заступник Виноградівського міського голови  Тесличко Василь Юрійович

Телефон:  (03143) 2-31-88

Електронна адреса: vasylteslicko62@gmail.com


Уповноважена особа з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству – начальник відділу соціального захисту населення  Рацин Наталія Йосипівна

Електронна адреса:  ssznvmr@ukr.net


На території сіл – староста населеного пункту персонально відповідає за забезпечення своєчасного та ефективного вжиття заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Старости старостинських округів Виноградівської міської територіальної громади

Алексик Олег Іванович

староста Підвиноградівського старостинського округу

pidvunogradiv.st@ukr.net

095-75-89-945

Балаж Віталій Васильович

староста  Великокопанського старостинського округу

velyka-kopaya.sr@ukr.net

050-711-41-31

097-55-11-255

Гавріш Віктор Степанович

староста Олешницького старостинського округу

oleshnyk.sr@ukr.net

(03143) 43-348

(03143) 43-345

096-272-57-70

Козьма Михайло Іванович

староста Фанчиківського старостинського округу у складі сіл Фанчиково, Тросник, Притисянське

fanchykovo.sr@ukr.net

(03143) 30-322

096-813-85-78

Костак Михайло Юрійович

староста Боржавського старостинського округу

borzhavska.sr@ukr.net

097-039-24-20

Лихтей Юрій Юрійович

староста Широківського  старостинського округу

shyroke.sr@ukr.net

096-269-63-37

Петровка Юрій Юрійович

староста Буківського старостинського округу

bukivska.sr@ukr.net

098-24-999-80

Турянин Надія Петрівна

староста Оноцького старостинського округу

onok.sr@ukr.net

098-708-31-71

Фурик Ганна Мартонівна

староста Малокопанського старостинського округу

malakopanya.sr@ukr.net

050-884-96-76

Горбалюк Марія Василівна

староста  Великоком’ятівського старостинського округу

e-mail: komiaty.sr@ukr.net

(03143) 51-232

(03143) 51-334


Урядова гаряча лінія:  1547

0 800 500 335

В Україні за телефонним номером 1547 цілодобово та безкоштовно діє Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей


Проведено ряд заходів в рамках Всеукраїнської кампанії „16 днів проти насильства”

На виконання розпорядження Виноградівського міського голови від 19.10.2021 №244  „Про затвердження плану заходів в рамках Всеукраїнської кампанії „16 днів проти насильства”  та з метою формування у громадськості „нульової толерантності” до різних форм насильства, привернення уваги до жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок у період з 25 листопада по 10 грудня 2021 року на території Виноградівської міської територіальної громади проведено ряд заходів.

Зокрема, на офіційному сайті Виноградівської міської ради та сторінці Центру надання соціальних послуг у соціальній мережі „Фейсбук” розміщено тематичні листівки, відеоматеріали, у бібліотеках до уваги відвідувачів презентовано книжково-ілюстративні виставки „Стоп насильству!”, в закладах  загальної середньої освіти з учнями проведено тематичні бесіди, години спілкування, виховні години, які мали на меті проведення аналізу власних дій, вчинків, переосмислення цінностей, що сприяють вихованню людяності, відповідальності, любові до ближнього, поваги до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав, обов’язків та власного здоров’я.

Центром надання соціальних послуг Виноградівської міської ради в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» заплановано  та проведено ряд тематичних заходів, лекцій, відео-лекторіїв та тренінгів за участі учнівської, студентської молоді та мешканців громади.

Основною метою даних заходів було ознайомлення дітей, молоді з актуальністю проблеми насильства у родинному та шкільному середовищі, навчити їх розрізняти види насильства та розробити відповідну стратегію поведінки у ситуаціях ризику, аргументувати свої дії з попередження насильства на основі власної відповідальності, окреслити механізм захисту прав дітей.

Під час проведення заходів організовано зустріч учнів, студентів навчальних закладів громади з представниками  Центру надання соціальних послуг Виноградівської міської ради, служби у справах дітей Виноградівської міської ради, Виноградівського бюро правової допомоги та ювенальної превенції Виноградівського ВП Берегівського ВП ГУНП в Закарпатській області щодо попередження насильства.

Також з метою з’ясування основних причин  такого ганебного явища, як торгівля людьми, що принижує людську гідність та порушує права людини проведено опитування серед мешканців громади на тему: „Що Ви думаєте про сучасне рабство?”. Під час спілкування з жителями громади обговорено правила безпечного виїзду та перебування за кордоном.

У рамках кампанії проведено інформування населення про права осіб, постраждалих від домашнього насильства, насильства за ознакою статі та механізм їх реалізації, про послуги, які надають загальні та спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб, способи їх одержання, відповідальність осіб, які вчинили домашнє насильство, насильство за ознакою статі.

Пам’ятайте: формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства має  стати консолідуючим фактором нашого життя.

ФОТО


Триває Всеукраїнська щорічна акція «16 днів проти насильства»

У зв’язку з проведенням місцевих кампаній із запобігання та протидії домашньому насильству в рамках Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства» інформуємо, що в Україні за телефонним номером 1547 цілодобово та безкоштовно діє Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.


Форми торгівлі

Торгівля людьми була і залишається актуальною проблемою для України. Сучасні форми експлуатації людини та нові виклики, що їх переживає світ, створюють загрозу потрапляння у ситуацію торгівлі людьми практично всіх соціальних груп населення.

Про форми торгівлі людьми детальніше – в інфографіці.


Поширення соціальної реклами   “Тільки не мовчи” 

Домашнє насильство існує у всіх без винятку соціальних групах, з ним стикаються незалежно від рівня доходів, освіти й положення у суспільстві, тому важливо вміти, в тому числі й самостійно, протистояти такій агресії в сім’ї. Не можна мовчати й миритися з насильством – воно завжди йде по колу і за видимим примиренням наростає нова хвиля. А також – це травма для дитини, яка негативно впливає на її фізичне, емоційне здоров’я та розвиток. Діти, як губки, “вбирають” від батьків сімейні моделі поведінки.

Якщо ви відчуваєте потребу в підтримці, не мовчіть, не ігноруйте. Адже, коли ігноруєш насильство, ти береш у ньому участь.

Постери


Закарпаття долучається до інформаційної кампанії «Не дай домашньому насильству шанс!»

Для переважної більшості людей домашнє насильство – це традиційно вкорінена норма, установлена поколіннями. Постраждалі від домашнього насильства (переважно жінки) не можуть належним чином виконувати свої батьківські обов’язки, внаслідок чого зростає рівень соціального сирітства, – розповідають у Міністерстві соціальної політики.
COVID-19 безжально змінив життя людей, з’явилися додаткові фактори, які провокують прояви домашнього насильства. Саме тому за ініціативи Міністерства соціальної політики в Україні розпочато інформаційну кампанію „Не дай домашньому насильству шанс!”.
Якщо ви потребуєте консультації, боїтеся звертатися до поліції з цього питання чи з інших причин, то можете зателефонувати на номери «гарячих ліній», де вам нададуть консультації та роз’яснення.
Перегляньте відео, з яким можна ознайомитися за посиланням:

При департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації також функціонує гаряча телефонна лінія: 63-01-59.