Відбулася зустріч з питань механізмів фінансування догляду та виховання дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Відбулася зустріч з питань механізмів фінансування догляду та виховання дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування

03 серпня 2023 року, у Виноградівській міській раді в рамках проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» (ГОВЕРЛА), відбулася зустріч з фахівцями Громадської спілки “Українська мережа за права дитини” у якій взяли участь перший заступник міського голови Адальберт Сверенко, начальник служби у справах дітей міської ради Єва Беланинець, начальник відділу соціального захисту Наталія Рацин, керівник Центру надання соціальних послуг міської ради Елеонора Білкей, спеціалісти міської ради.

 

Учасниками зустрічі проаналізовано діючий механізм фінансування догляду та виховання дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування. Обговорено наявну систему соціальних послуг в громаді, перспективи та передумови їх розвитку.

 

«Головна ціль – забезпечити дотримання державних гарантій у сфері догляду і виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від форми влаштування, через дослідження передумов для зміни системи бюджетного фінансування та підвищення обізнаності посадових осіб місцевого самоврядування та громадськості у сфері захисту дитини, забезпечення її прав та розвитку послуг в громадах, що найбільше відповідають потребам дитини. Надзвичайно важливо, щоб у громаді дбали про інтереси всіх дітей, в тому числі позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами тощо. Наша спільна мета зрозуміти ці потреби та запропонувати шляхи їх фінансування.», – інформували експерти проєкту.

 

У ході конструктивного обговорення учасниками зустрічі виділено ряд питань для реалізації програми:
– Зміна законодавства у сфері фінансування догляду і виховання дітей позбавлених батьківського піклування.
– Створення умов для реалізації права дитини, позбавленої батьківського піклування на сімейне виховання – «догляд і виховання в сім’ї, послуги – в громаді».
– Впровадження і розвиток соціальних послуг для дітей і сімей з дітьми в громадах.
– Розширення можливостей членів громад для посилення діалогу «громада-влада» та створення сприятливого зворотного зв’язку – «влада – громада».

 

Проєкт “Гроші для дитини, дитинство в сім’ї, послуги в громаді” реалізовується Громадською спілкою “Українська мережа за права дитини”, та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) і щирій підтримці американського народу через Проєкт «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») HOVERLA / проєкт USAID в Україні. Зміст цього проєкту не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

Виноградівська міська рада