Як дізнатися чи утворено у вашій громаді консультативно-дорадчий орган (КДО)? – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Як дізнатися чи утворено у вашій громаді консультативно-дорадчий орган (КДО)?

Виноградівська міська територіальна громада долучилась до інформаційної кампанії з популяризації механізмів залучення та участі громадян  в межах проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Як дізнатися чи утворено у вашій громаді консультативно-дорадчий орган (КДО)?

 Перевірити інформацію на офіційних ресурсах ОМС / громади (офіційний сайт, офіційна сторінка в соціальних мережах), а також на інформаційних стендах ОМС.

На що звернути увагу, щоб пришвидшити пошук:

  1. Окремі сайти можуть містити окремі вкладки (підвкладки) в своїй структурі, мати рубрику/категорію щодо цього питання.

Отже, шукаємо вкладки «громадськість», «участь громадськості», «співпраця з мешканцями», «для мешканців громади», «консультативно-дорадчі органи», «КДО» тощо.

Як правило, інформація, що нас цікавить, знаходиться в таких вкладках.

  1. Також можемо використати пошук за «ключовими словами» – на офіційному сайті використовуємо інструмент «пошук», в якому вводимо вищезазначені словосполучення, також пробуємо варіанти назв найпоширеніших КДО (Молодіжна рада, Громадська рада, Рада ВПО).
  2. Звернутися з питанням на особистий прийом до представника ОМС або через форму інтернет-приймальня на офіційному сайті ОМС.
  3. Звернутися до ОМС зі зверненням або з запитом щодо доступу до публічної інформації щодо факту наявності існуючого (існуючих) КДО в громаді.

Звертаємо вашу увагу: доволі часто в громаді утворено кілька КДО, тому доцільно у зверненні/запиті ставити питання щодо надання інформації стосовно всіх КДО, які утворені в громаді.

Обираючи між такими інструментами, як особисте звернення та запит на доступ до публічної інформації (інформаційний запит) рекомендуємо обрати останній та звертатися до представників органів влади у порядку, визначеному Законом України «Про доступ до публічної інформації», оскільки в цьому випадку загальний строк для надання відповіді на ваш запит представником ОМС складатиме 5 робочих днів з дати отримання, а у випадку просто звернення – загальний строк надання відповіді становить 30 днів.

Ця публікація була створена Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» у рамках проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.