ФАО (продовольча та сільськогосподарська організація ООН) проведе інформаційні сесії щодо надання грантової підтримки учасникам агрегаційних моделей в агросекторі

Підтримка агрегаційних моделей здійснюватиметься у межах третього грантового циклу ФАО та ЄС.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) розпочинає підготовку до третього грантового циклу в межах інвестиційної програми, що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Одним з напрямків цього грантового циклу є надання грантів у розмірі до 150 000 доларів США для малих та середніх сільськогосподарських підприємств, які задіяні в агрегаційних моделях у ланцюжках доданої вартості з виробництва та переробки овочів та ягід. Метою цієї ініціативи є зміцнення позицій фермерів у ланцюжку доданої вартості завдяки участі в різних моделях агрегації, посилення ринкової орієнтації українського ягідного та овочевого сектору та підвищення їхньої конкурентоспроможності.

Інформаційна сесія для агровиробників із Закарпатської області відбудеться 12 листопада 2024 року. Зареєструватись для участі необхідно за посиланням: https://bit.ly/3NLyxjP.

Зокрема до участі в заході запрошуються малі та середні виробники, які відповідають таким критеріям:

  1. Агрегатори (юридична особа, яка закуповує сільськогосподарську продукцію у мікро- та малих фермерів з метою її консолідації, доробки, переробки та подальшого продажу):
  • виробники, переробники, гуртовики, гуртові ринки, кооперативи, що працюють переважно в ланцюжках доданої вартості з виробництва та переробки овочів та ягід;
  • середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 250 осіб, а річний дохід не перевищує еквівалент 50 млн євро;
  • закупівля ягід/овочів у щонайменше 5 мікро- та малих сільськогосподарських виробників (особистих селянських господарств відповідно до закону 742-IV та мікро- і малих виробників відповідно до Господарського кодексу України), які працюють у секторі овочівництва та ягідництва;
  • наявність більше одного каналу збуту продукції;
  • підтверджена наявність потужностей для зберігання або переробки продукції;
  • реєстрація як юридичної особи або фізичної особи-підприємця;
  • діяльність в якості агрегатора у відповідних ланцюжках доданої вартості протягом останніх трьох років;
  • належна реєстрація в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).
  1. Мікро- та малі виробники. Овочівництво:
  • у закритому ґрунті: виробники, які вирощують овочі в теплицях на площі від 0,3 га до 2 га; у відкритому ґрунті: виробники, які вирощують овочі на площі від 3 до 40 га;
  • виробники, які спеціалізуються на вирощуванні овочів у теплицях та у відкритому ґрунті, з площею теплиць від 0,3 до 2 га та загальною площею до 42 га;
  • овочі є основною культурою в господарстві;
  • загальна площа землі, що перебуває у власності або оренді господарства, не перевищує 50 га;
  • безперервне виробництво або переробка овочів протягом останніх 3 років;
  • всі заявники повинні бути належним чином зареєстровані в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).
  1. Мікро- та малі виробники. Ягідництво:
  • у відкритому ґрунті: виробники, які мають щонайменше 1 га і максимум 20 га, засаджених ягодами на дату подання заявки;
  • у закритому ґрунті: виробники, які мають щонайменше 0,3 га та максимум 5 га у теплицях або пластикових тунелях, засаджених ягодами на дату подання заявки;
  • для всіх заявників загальна площа землі, що перебуває у власності або оренді господарства, не перевищує 30 га;
  • усі заявники повинні бути належним чином зареєстровані в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Детальна інформація про час та місце проведення інформаційної сесії буде надана зареєстрованим учасникам.