Сьогодні 46 років виповнилося б Почесному громадянину міста Виноградів Ковачу Адальберту Адальбертовичу (23.05.1978р. – 25.01.2015р.)

Звання «Почесний громадянин міста Виноградів» присвоєно у 2015 р.

Народився 23 травня 1978 р. у Виноградові. Закінчив міську загальноосвітню школу №1. Протягом останніх 16 років свого молодого життя працював на швейній фабриці – ВАТ «Виноградiвське виробничо-торговельне швейне об‘єднання «Гроно».

У липні 2014 р. був мобілізований до лав Збройних Сил України та брав участь в антитерористичній операції на сході України. Стрілець 3-го взводу 1-ої роти гірсько-піхотного батальйону 128-ої окремої гвардійської гірсько-піхотної Закарпатської бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, солдат.

25 січня 2015 року загинув у бою за опорний пункт «Валєра» (висота 307,5 м) поблизу села Санжарівка Артемівського (нині – Бахмутського) району Донецької області – в районі боїв за Дебальцеве. В результаті бою українські військові відбили атаку російських угрупувань на опорний пункт та знищили два танки Т-64, один танк Т-72 та значну кількість живої сили противника. Також їм вдалося взяти у полон водія-механіка одного з підбитих танків. Але, на жаль, у цьому бою загинуло 7 захисників опорного пункту «Валєра», серед яких був і Адальберт Ковач.

1 лютого 2015 року похований на кладовищі міста Виноградів.

Указом Президента України Петра Порошенка №282/2015 від 23 травня 2015 р. «За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі»  нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

17.09.2015 р.  на сесії Виноградівської міської ради Ковачу Адальберту Адальбертовичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Виноградів» (посмертно).

25 травня 2016 р. на фасаді міської ЗОШ №1, де він вчився, урочисто відкрито меморіальну дошку – за сприяння громадської організації «Союз ветеранів АТО, волонтерів «Патріот» та Руху підтримки Закарпатських військових-Виноградів.

На його честь названа одна з вулиць нашого міста.  18 лютого 2016 року рішенням сесії міської ради вулиця Щорса перейменована на вулицю Адальберта Ковача.

Дані про Героя увійшли до Книги пам’яті полеглих за Україну, до Всеукраїнського волонтерського портал-проєкту «Український меморіал».

Вічна пам’ять Герою – Захиснику України!