Проведено Стратегічну сесію щодо обговорення завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Виноградівської міської територіальної громади – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Проведено Стратегічну сесію щодо обговорення завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Виноградівської міської територіальної громади

24 листопада 2023 року Виноградівською міською радою проведено Стратегічну сесію щодо обговорення завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Виноградівської міської територіальної громади.

Стратегічна сесія – це обов’язковий публічний захід громадського обговорення з формування завдання на розроблення Комплексного плану, метою проведення якого є визначення перспективи розвитку громади.

У нашому заході взяли участь близько 100 чоловік – це активні мешканці громади, депутати, працівники структурних підрозділів міської ради, представники громадських організацій та сусідніх громад, молодь.

Всі учасники громадського слухання прийняли активну участь в обговоренні пропозицій, які надходили до міської ради протягом червня – жовтня 2023 року. Присутні надавали свої пропозиції, ідеї та ініціативи щодо розв’язання цілої низки конкретних завдань у соціальній, культурній та інфраструктурній сферах, що в подальшому допоможе уникнути непередбачуваних ситуацій на стадії затвердження містобудівної документації.

Так, робота учасників була організована формуванням у дискусійні групи, які обговорили та напрацювали пропозиції за наступними напрямками:

  • перспективи розвитку аграрного сектору,
  • формування логістично-складських та виробничих територій,
  • житлова забудова та соціальна інфраструктура територій,
  • забезпечення території громади інженерною та транспортною інфраструктурою, мобільністю,
  • збереження природної та історико-культурної спадщини
  •  розвиток туризму та рекреації.

У подальшому робочою групою – за результатами обговорення ідей та пропозицій, сформованих в дискусійних групах, – буде проведено опрацювання даних пропозицій щодо підбиття підсумків Стратегічних сесій.

Напрацювання Стратегічної сесії у вигляді протоколу будуть узагальнені та розміщені на офіційному вебсайті міської ради для ознайомлення громадськості.

Необхідність розроблення цього нового виду містобудівної документації на місцевому рівні передбачено Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» 3038-VI та постановою Кабінету Міністрів України від 1 вересня 2021 р. №926 “Про затвердження Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації” 926-2021-п

Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади – одночасно містобудівна документація на місцевому рівні та документація із землеустрою, що визначає:

  • планувальну організацію,
  • функціональне призначення території,
  • основні напрями формування системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, благоустрою,
  • цивільного захисту території та населення від небезпечних природних і техногенних процесів,
  • охорону земель та інших компонентів навколишнього природного середовища,
  • охорону і збереження культурної спадщини та традиційного характеру середовища населених пунктів,
  • послідовність реалізації рішень – у тому числі етапність освоєння території.

Захід проведено у рамках проєкту USAID “ГОВЕРЛА”, повноправним партнером якої є Виноградівська міська рада, за активної участі експертів проєкту, які здійснюють юридичний супровід та допомогу у проведенні Стратегічної сесії.

Виноградівська міська рада