Мінімальний страховий стаж – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Мінімальний страховий стаж

Адміністрація  Головного  управління ПФУ в Закарпатській області інформує:

          Законом України №2148 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” з 01 січня 2024  року  підвищено необхідний страховий стаж для призначення пенсії за віком до 31 року, кожного  наступного  року  до  розміру  страхового  стажу  додається  один  рік    і  в  2028 році,  аби  отримати  пенсію  за  віком,  необхідно  буде  мати  35 років  страхового  стажу.

       Вік виходу на пенсію залежить від кількості стажу та для забезпечення матеріального благополуччя пенсіонерів  нагадуємо, що для зарахування в страховий стаж у повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем, має бути не меншим мінімального страхового внеску, який визначається розрахунково, як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування,  встановлених  законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

        Всю інформацію про страховий стаж, нараховану заробітну плату та сплачені страхові внески можна отримати, зареєструвавшись на вебпорталі Пенсійного фонду України (www.portal.pfu.gov.ua) або звернувшись до органу Пенсійного фонду України.

         Звертаємо увагу, що з 01 січня 2024 року   мінімальний страховий внесок для фізичних осіб підприємців та найманих працівників становить 1562,00 грн. на місяць (7100 грн. х 22 відсотки), із квітня –1760,00 грн.(8000 грн. х 22 відсотки). Максимальний єдиний соціальний  внесок – 23430 грн.  та з квітня – 26400 грн. за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат).

          Водночас, для зарахування періодів здійснення  підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць, необхідно сплатити  за місяць єдиний внесок в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 1562,00 грн., з квітня – 1760,00 грн.

          Несплата таким особам єдиного внеску в мінімальному розмірі позбавляє їх права на зарахування цих періодів в повному обсязі  до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії та страхових виплат за соціальним страхуванням.

За матеріалами адміністрації  Головного управління ПФУ в Закарпатській області