З огляду на проведення на Закарпатті посівної кампанії Західне межрегіональне управління Держпраці нагадує про безпеку праці при проведенні весняно-польових робіт – Виноградівська міська рада Закарпатської області

З огляду на проведення на Закарпатті посівної кампанії Західне межрегіональне управління Держпраці нагадує про безпеку праці при проведенні весняно-польових робіт

Роботодавцям надається інформаційна підтримка щодо додержання вимог законодавства про працю та безпеку праці під час організації весняно – польових робіт.

 

Зокрема, консультації можна отримати:

 

  • за тел.:  +38 068 140 41 20  (вартість згідно з тарифами вашого оператора);
  • через месенджери Viber, WatsApp, Telegram за номером телефону +38 068 140 41 20;
  • електронною поштою: interaktuvnyiinspektor_z@ukr.net;
  • заповнивши форму для отримання роз’яснення: https://forms.gle/LCiAbqjAxTRPjiFbA.

 

Також консультації з вищезазначених питань надаються працівниками Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області по телефону: +38 095 469 08 95 та безпосередньо в приміщенні Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області за адресою: м. Ужгород, вул. Минайська, 16.

 

В Україні набрали обертів весняно-польові роботи. Це дуже складний і насичений процес, який, до того ж, потребує посиленої уваги до безпеки праці.

 

За попередні три роки в Україні близько 25 відсотків важкотравмованих у сільському господарстві припадає на березень – травень і найчастіше ці травми трапляються при виконанні робіт на полях.

 

Найнебезпечнішими виробничими факторами, що впливають на виникнення нещасних випадків, є перекидання і наїзди, дія предметів, що рухаються і обертаються, ураження електричним струмом. Ці причини у сільському господарстві спричиняють третину травмувань. Найвищий рівень смертельного травматизму спостерігається серед водіїв, механізаторів, підсобних робітників, сторожів. Значний вплив на умови праці здійснюють й кліматичні умови.

 

У зв’язку з реформуванням аграрного сектора збільшилась кількість малих підприємств, де відсутні служби охорони праці, не проводиться відповідна систематична робота щодо забезпечення безпеки праці.

 

Найчастішими причинами нещасних випадків є:

  • допуск до роботи без проведення відповідного навчання та перевірки знань з питань охорони праці;
  • невиконання вимог інструкцій з охорони праці, а також експлуатація  сільськогосподарської техніки, що вичерпала свій ресурс;
  • працівники належно не забезпечуються необхідними засобами індивідуального захисту, не завжди проводяться медичні огляди;
  • незнання безпечних прийомів праці, порушення виробничої і трудової дисципліни, адже більшість нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань трапляються через особисту необережність і невиконання працівниками елементарних норм охорони праці.

 

Виходячи з аналізу причин і обставин виробничого травматизму, ефективними заходами профілактики можуть стати: посилення трудової та виробничої дисципліни; належна організація проведення відповідних інструктажів, навчання та перевірка знань з питань охорони праці; проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників; забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту.

 

Вищеперераховані заходи не вимагають від керівників сільгосппідприємств значних фінансових, трудових та матеріальних витрат, в той же час вони сприятимуть збереженню життя і здоров’я працюючих, зменшенню матеріальних та моральних збитків.

 

Держпраці наполегливо рекомендує роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони праці в ході весняно-польових робіт посилити профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму в поточному році.

 

Більше інформації з питань безпеки праці, трудового законодавства – на порталі Держпраці: https://dsp.gov.ua

 

За матеріалами Західного міжрегіонального управління Держпраці