До уваги мешканців Виноградівської міської територіальної громади! – Виноградівська міська рада Закарпатської області

До уваги мешканців Виноградівської міської територіальної громади!

У зв’язку з спекотною та сухою погодою у нашій громаді та на Виноградівщині в цілому щоденно виникає велика кількість пожеж сухої трави траву та рослинності. Так, з початку року на території міської територіальної громади  виникло 49 пожеж від загорань трави на близько 50 га.

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків заборонене законодавством України. Також за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна – а у складних випадках і кримінальна відповідальність.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення існує посилення відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами.

Тепер такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:

на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн. до 6120 грн.)

на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн. до 21420 грн.).

За спалювання відходів і залишків сухої рослинності за статтею 82 КУпАП штраф:

 для громадян від 340 грн. до 1360 грн.;

 для посадових осіб від 850 грн. до 1700 грн.

Також наголошуємо, що порушники, згідно чинного законодавства, несуть матеріальну відповідальність за відшкодування заподіяної шкоди довкіллю.