Головне управління пенсійного фонду України в Закарпатській області інформує – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Головне управління пенсійного фонду України в Закарпатській області інформує

ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК   2023  для  ФОП

 

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, повинні сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Базою нарахування ЄСВ для ФОП на загальній системі оподаткування є сума  доходу (прибутку), що підлягає  оподаткуванню  ПДФО.Для підприємців – платників  єдиного податку першої – третьої груп базою нарахування ЄСВ є сума, визначена такими платниками самостійно, але не більше максимальної  величини бази  єдиного внеску. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою   за розмір  мінімального страхового внеску на місяць і встановлена у розмірі 22% від мінімальної  заробітної плати для всіх платників єдиного внеску ( крім пільгових категорій).

 

Згідно Закону про Держбюджет України на 2023 рік встановлено   розмір мінімальної зарплати, який протягом року не буде змінюватися і становить  6700 грн.  Отже, мінімальний страховий внесок з ЄСВ (22% від мінімальної заробітної плати): з січня по грудень 6700 х 22% = 1474 грн.,  максимальний ЄСВ – 22 110 грн. за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат).

 

Як і раніше не сплачують за себе ЄСВ  підприємці (незалежно від системи оподаткування), які отримують  пенсію за віком або вислугу років або є  особами з інвалідністю, або досягли віку, установленого ст.26 ЗУ від  09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують  відповідно  до закону  пенсію чи соціальну допомогу. Такі   особи  можуть бути платниками  ЄСВ лише за умови їхньої добровільної участі в системі  загальнообов’язкового державноно пенсійного страхування.

 

Також звільняються  від сплати ЄСВ за себе  ФОП, які мають основне  місце роботи, за  місяці звітного періоду, за  які роботодавець сплатив  за них ЄСВ у розмірі не меншому від мінімального страхового внеску. Такі особи  можуть бути платниками ЄСВ  за умови самостійного визначення  за місяці звітного  періоду, за які роботодавець  сплатив  ЄСВ за таких осіб у розмірі , меншому  від мінімального страхового внеску бази нарахування, але не більшому  за максимальну величину бази нарахування ЄСВ. До того ж  сума ЄСВ не може  бути меншою за розмір  мінімального страхового внеску.

 

Зауважимо, що також є тимчасові звільнення. З 1 березня 2022 року до припинення або скасування   воєнного стану в Україні та протягом  дванадцяти  місяців  після припинення  або скасування  воєнного стану, ФОП незалежно  від обраної  системи оподаткування  мають право  не нараховувати , не обчислювати  та не  сплачувати ЄСВ за себе. До  того ж  вони розрахунок єдиного внеску  в складі  податкової декларації  не заповнюють за період, у якому ЄСВ не нараховувався  та не сплачувався.

 

Але слід пам’ятати, що за періоди  підприємницької  діяльності, за які не сплачено єдиний внесок на загальнообов”язкове державне соціальне страхування, страховий стаж не буде врахований при обчисленні пенсії.

 

За матеріалами Головного управління

пенсійного фонду України в Закарпатській області