Відбулося дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID “ГОВЕРЛА” – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Відбулося дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID “ГОВЕРЛА”

26 вересня 2023 року Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» завітала з робочим візитом до Виноградівської територіальної громади для проведення фокус-групового дослідження в межах проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

 

Захід відбувся за участі заступника міського голови Василя Тесличка, начальника відділу соціального захисту міської ради Наталії Рацин, представників громадських організацій громади, волонтерів.

На початку робочого візиту, присутні вшанували хвилиною мовчання всіх захисників та захисниць України, які загинули під час російсько-української війни.

 

Під час робочого процесу, учасники обговорили ряд важливих питань серед яких стан безбар’єрності Виноградівської територіальної громади, питання архітектурної та інформаційної доступності міської ради та вплив цих факторів на можливість залучатися до процесів прийняття мешканцями громади.

 

Виноградівська міська рада використовує різноманітні інструменти залучення громадян до процесів прийняття владних рішень. Так, у серпні 2023 року, при Виноградівській міській раді створено Молодіжну раду.

 

Молодіжна рада при Виноградівській міській раді – це консультативно-дорадчий орган, який сприятиме консолідації молодіжного руху на території громади, підвищенню розвитку молодіжного лідерства, залучення молоді до вирішення соціально-економічних питань, питань у сфері культури, спорту, освіти, попередження розповсюдження негативних явищ у молодіжному середовищі, – інформував Василь Тесличко.

 

Основне завдання дослідження фокус-груп у громадах полягає в аналізі місцевих проблем та створення переліку необхідних дій для забезпечення доступності процесу ухвалення рішень і підвищення рівня його інклюзивності.

 

Як зауважили організатори заходу, необхідно збільшувати залучення широких груп населення (в тому числі осіб з інвалідністю, жінок, ВПО) до процесів прийняття рішень.

 

Учасники фокус-групового дослідження заповнили розгорнуту анкету щодо наявного стану включення мешканців до процесів прийняття рішень органу місцевого самоврядування. За результатами анкетування, членами Всеукраїнської громадської організації Правозахисна спілка інвалідів ВГОІ буде підготовлено відповідні аналітичні матеріали.

Після конструктивного діалогу Закарпатська ГО “Я ЧУЮ З КОХЛЕАР” та Правозахисна спілка інвалідів ВГОІ підписали меморандум про співпрацю.

 

На завершення, Василь Тесличко подякував Всеукраїнській громадській організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів», Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за співпрацю та підтримку.

 

Цей захід було проведено Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» у рамках проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

Виноградівська міська рада