Відбулася робоча зустріч з делегацією Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Відбулася робоча зустріч з делегацією Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН

01 серпня 2023 року, у Виноградівській міській раді відбулася робоча зустріч з делегацією Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization of the United Nations) представників Делегації ЄС в Україні та експертів проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) за участі керівництва громади, відділу економіки міської ради та керівників гуртового продовольчого ринку «Центральний» в м. Виноградів.

 

На початку зустрічі перший заступник міського голови Адальберт Сверенко подякував присутнім за підтримку та можливість проведення таких зустрічей, направлених на реалізацію проєктів, що фінансуються з ЄС. Він звернув увагу на високий потенціал та перспективність агропромислового сектору Виноградівської громади.

 

Учасники міжнародної делегації Крістіан Хелл – керівник операційного сектору Делегації ЄС в Україні – сільське господарство, земельні ресурси, лісове господарство та безпечність харчових продуктів, Педро Пабло Гомес Фернандес – керівник програм офісу ФАО в Україні, Ганна Антонюк – голова офісу ФАО у Львові, керівниця проєкту GCP012, Джон Мілнз – керівник проєкту IPRSA, Річард Розвадовски – ключовий експерт з розвитку сільських територій, IPRSA, обговорили цілі, мету та подальші кроки з реалізації проєкту «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення ланцюжків доданої вартості у сільському, рибному та лісовому господарствах».

 

Начальник відділу економіки Валентина Окутіна ознайомила присутніх із базовими економічними показниками сільськогосподарського сектору економіки Виноградівської міської територіальної громади, ланцюгами виробництва та збуту агропродукції. Серед основних проблем галузі вона виділила  – недостатній рівень розвитку інфраструктури аграрного ринку та не конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції на світовому ринку.

 

«Даний Проект реалізується через Державний аграрний реєстр (ДАР), тому надзвичайно важливим є питання реєстрації сільгосптоваровиробників у даному реєстрі.

З метою залучення сільсгосптоваровиробників громади до отримання фінансової підтримки через ДАР проводиться інформаційно-розяснювальна робота і дуже важливо мати доступ до реєстру ДАР. Найбільші складнощі виникають через відсутність у мешканців громади правовстановлюючих документів на земельні ділянки нового зразку, тому прохання до представництва ФАО розглянути можливість надання фінансової підтримки (гранту) для виготовлення агровиробниками відповідних документів на земельні ділянки», – зазначила Валентина Окутіна.

 

Керівники Виноградівського гуртового ринку «Центральний» інформували про поточний стан роботи гуртового ринку як основного сільськогосподарського  ринку, проблеми та досягнення, шляхи вдосконалення співпраці «виробник – покупець».

 

В процесі робочого візиту учасники делегації відвідали гуртовий ринок «Центральний» де мали змогу безпосередньо ознайомитися з організацією роботи ринку та запропонували основні напрямки подальшої співпраці.

Виноградівська міська рада