Відбувся семінар «Нові можливості для покращення довкілля у громадах» – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Відбувся семінар «Нові можливості для покращення довкілля у громадах»

30 березня 2023 р., у малому залі засідань Виноградівської міської ради за участі міського голови Степана Бочкая, першого заступника голови міської ради Адальберта Сверенка відбувся семінар «Нові можливості для покращення довкілля у громадах» для територіальних громад Закарпатської області, який провела ГО «Агентство місцевого розвитку та інформаційних ресурсів «Європоліс».

 

У семінарі взяли участь  профільні фахівці рад Виноградівської, Довжанської, Іршавської, Білківської, Зарічанської, Кам’янської, Королівської, Пийтерфолвівської, Вилоцької, Берегівської, Великоберезької, Чопської, Великобийганської, Косоньської та Керецьківської територіальних громад.

 

Питання екологічного стану довкілля є дуже актуальне для Виноградівської територіальної громади, інших громад нашої області та прикордонних населених пунктів Угорщини, Словаччини та Румунії. Значення якості водних ресурсів та систем очистки стічних вод є надзвичайно важливим аспектом у життєдіяльності мешканців кожної громади. Тому питання, які сьогодні будуть розглядатися під час семінару, будуть корисними для розробки стратегій розвитку територіальних громад, подачі заявок на грантові проєкти на будівництво чи реконструкцію очисних споруд, – зауважив Степан Бочкай.

 

Фахівцями ГО «Агентство місцевого розвитку та інформаційних ресурсів «Європоліс» презентовані результати 2-х річних досліджень забруднень води у р.Тисі та малих річок-притоках р.Тиси, які виконані разом з румунськими та угорськими партнерами в рамках проєкту «Екологічна оцінка басейну Верхньої Тиси з метою розбудови мережі моніторингу та розробки плану дій щодо захисту природних цінностей» – HUSKROUA/1702/6.1/0029 за участі Держекоінспекції та Агенції розвитку  «Європоліс».

 

Експертами з проєкту Оксаною Фенцик, Ксенією Охотник та Оксаною Станкевич було презентовано наступні питання:

 

– характеристика джерел забруднення у річковому басейні Верхньої Тиси на території Закарпатської області та шляхи покращення ситуації у сфері використання та охорони водних ресурсів

 

– комплекс проблем довкілля, пов’язаний з водотоками верхів’я басейну р. Тиса та можливості для їх вирішення

 

– презентація проєкту «Екологічна оцінка басейну Верхньої Тиси з метою розбудови мережі моніторингу та розробки плану дій щодо захисту природних цінностей»

 

– нові можливості залучення грантових коштів для вирішення проблем довкілля у громадах в рамках програм транскордонного співробітництва Interreg NEXT 2021-2027.

 

На завершення семінару, голова правління Агентство «Європоліс», виконавчий директор ЗРВ АМУ Олег Лукша, доповів про стратегічне значення якості водних ресурсів та систем очистки стічних вод для сталого розвитку територіальних громад.

 

Виноградівська міська рада