Семінар, присвячений розвитку послуги патронату над дитиною – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Семінар, присвячений розвитку послуги патронату над дитиною

Виноградівська міська територіальна громада – одна з громад, що стала переможницею проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», який реалізовується спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Так, 16.08.2024р. у м. Виноградів відбувся семінар, присвячений розвитку послуги патронату над дитиною. У семінарі взяли участь: заступник міського голови Василь Тесличко, регіональний координатор МБО «Партнерство кожній дитині» Галина Сліпецька, в.о. начальника відділу підтримки та популяризації сімейних форм виховання ЗОЦСС Ірина Дацюк, начальник служби у справах дітей Єва Беланинець, директор центру надання соціальних послуг Елеонора Білкей, начальник відділу соціального захисту населення Наталія Рацин, фахівець Берегівської філії Закарпатського ОЦЗ Наталія Гук, поліцейський офіцер громади Роберт Козмович, інші фахівці, які надають соціальні послуги в громаді, представники закладів освіти та громадських організацій.

Метою заходу стало інформування населення про послугу патронату, основними завданнями якого є забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі.

У ході семінару наголошувалось, що багато дітей, батьки яких потрапили у складні життєві обставини, потребують тимчасового влаштування.

Патронат — це соціальна послуга, завдяки якій дітей влаштовують не до закладів, а тимчасово влаштовують в сім’ї професійних вихователів. Дитина перебуває під патронатом, поки її біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Таким чином, діти залишаються у своїй громаді, можуть ходити до своєї школи чи дитячого садка, зберігають контакти з родичами.

Підсумовуючи отриману інформацію, всі учасники заходу зійшлися на спільній меті – пошуку кандидатів у патронатні вихователі, проведенні інформаційної кампанії щодо розвитку послуги патронату, залучення старост, керівників закладів до співпраці в реалізації права дітей – навіть при складних життєвих обставинах перебувати в колі родини, яка тимчасово мінімізує негативні прояви в сім’ї.