До Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами – Виноградівська міська рада Закарпатської області

До Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами

Триває інформаційно-роз’яснювальна кампанія до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, в рамках якої Виноградівська філія Державної установи «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує:

Існує п’ять основних типів вірусу гепатиту. Усі вони  можуть призводити до цирозу та раку печінки, викликати супутні захворювання.

Найбільш небезпечні гепатити В та С, оскільки наразі 96% усіх смертей унаслідок захворюваності на вірусний гепатит (ВГ) пов’язані саме з ними.

Раз на рік необхідно проходити тестування на гепатити В і С. Це неважко і безоплатно: скринінг та діагностика на вірусні гепатити передбачені програмою медичних гарантій. Лікарні забезпечені експрес-тестами і кожен пацієнт має таку можливість.

ІНФОРМАЦІЮ ПРО ПРОГРАМИ ЛІКУВАННЯ ПУБЛІКУЮТЬ ДЕПАРТАМЕНТИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА СВОЇХ САЙТАХ.

Протягом 2023 р. проти ВГС проліковано 16 985 пацієнтів, за 6 місяців 2024 р. – 10 694 осіб (це 63% від  річного індикатора) та 4 564 пацієнтів перебуває на лікуванні ВГВ (станом на 01.07.2024 р.).

За 2023 рік протестовано 1 208 758 особи на маркери ВГВ інфекції, з яких позитивних випадків 23 891.

На маркери ВГС-інфекції протестовано 834 890 особи, позитивний результат отримали 13 299 людини, з яких підтвердили свій статус 6 114 людини.

За державний бюджет 2024 року затверджено фінансування 11 677 курсів пангенотипної схеми лікування ВГС та 2 070 курсів лікування проти ВГВ, а також близько 435 202 швидких тестів для ВГС та 427 108 швидких тестів для ВГВ.

Тестування на гепатити хоча б раз у житті має пройти кожен. І всі, хто користується послугами стоматологічних, косметологічних, татуювальних кабінетів тощо, де є ризик контакту з кров’ю, перебувають у групі ризику доти, доки не знають свого гепатит-статусу. Водночас своєчасне виявлення хвороби відіграє важливу роль у сприятливому прогнозі.

Необхідно також пам’ятати про вакцинацію від гепатиту В, яку проводять дітям ще у пологовому будинку, а потім – у перші півроку життя. Не варто нехтувати щепленнями.

Держава закуповує швидкі тести на ВГ, які доступні у сімейних лікарів та медзакладах. Закуповуються ефективні препарати для лікування вірусних гепатитів В та С, які дозволяють вилікувати 95% хворих на ВГС.

Також рекомендованою залишається вакцинація від гепатиту А.

5 років тому Україна приєдналася до Глобальної стратегії елімінації вірусних гепатитів В та С і ухвалила державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року.

План на наступні 6 років: попередити 90% нових випадків вірусних гепатитів, виявити 90% інфікованих осіб, які не знають про свою хворобу. Пролікувати 90% хворих та забезпечити вакцинацію дітей.

Кожен громадянин України має право отримати доступ до безоплатних послуг лікування вірусних гепатитів і у випадку якщо вам відмовляють від надання послуг – просимо про це інформувати Національну службу здоров’я та Центр громадського здоров’я, який є національним координатором програми з забезпечення доступу до діагностики та лікування ВГ, за дорученням МОЗ України.

Додаткова інформація

Інформацію про залишки препаратів Ви можете дізнатися перейшовши за посиланням: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/farmmenedzhment

Дізнатися про можливості отримання послуг із діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С можна за посиланням: https://bit.ly/3SnupcC . Мапа відображає заклади охорони здоров’я, до яких поставляються лікарські засоби та діагностичні матеріали, що закуповуються за державний кошт та надаються пацієнтам безоплатно.

Алгоритм дій для пацієнта

Що робити, якщо експрес-тест показав позитивний результат?

Позитивний результат швидкого тесту не є підставою для початку лікування, а передбачає додаткове підтвердження діагнозу:

  1. Щоб підтвердити (чи спростувати) результат експрес-тесту, лікар скерує пацієнта з позитивним результатом швидкого тесту до лабораторії визначення РНК вірусу гепатиту методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР).
  2. Якщо аналіз позитивний, лікуючий лікар скерує вас до спеціаліста, який займається лікуванням вірусного гепатиту С або за відсутності специфічних показань (таких як ниркова недостатність, попередній неуспішний досвід лікування ВГС, компенсований або декомпенсований цироз) може призначити лікування сам.
  3. Лікар скерує пацієнта на додаткові обстеження, зокрема, крові й сечі. Потрібно буде з’ясувати ступінь ураження печінки. Крім того, необхідно пройти обстеження на туберкульоз, вірусний гепатит В.
  4. Після цього лікар призначить схему лікування, тривалість якого триватиме 12 або 24 тижні.
  5. Щоб з’ясувати чи лікування було успішним, через 12 або 24 тижні потрібно здати кров для визначення РНК вірусного гепатиту С методом ПЛР. Відсутність вірусу свідчитиме про повне виздоровлення пацієнта.

Важливо пам’ятати, що після одужання все ж є ризик повторного зараження, тому потрібно ретельно дотримуватися всіх правил профілактики вірусного гепатиту С.

Алгоритм дій пацієнта, якщо повідомили, що препарати для лікування ВГС наразі відсутні:

  1. В умовах обмежених ресурсів препарати для лікування ВГС видаються відповідно до клінічних критеріїв першочергового лікування, зокрема виразний фіброз або цироз печінки, клінічно виражені позапечінкові прояви, наявність супутніх захворювань, таких як цукровий діабет, ВГВ: ВІЛ-інфіковані, особи, які зловживають алкоголем, особи з метаболічним синдромом тощо; та епідеміологічних критеріїв, відповідно до приналежності людини до групу ризику щодо передачі ВГС: особи, які вживають наркотичні засоби ін’єкційним шляхом; чоловіки, які мають статеві стосунки з чоловіками;  пацієнти, які перебувають на гемодіалізі; ув’язнені особи; медичні працівники.
  2. Якщо у Вас відсутні першочергові критерії для призначення лікування, а в регіоні відсутні препарати для лікування ВГС лікар може порадити зачекати на чергову поставку ліків, закуплених за кошти державного бюджету.
  3. Якщо Ви маєте першочергові критерії, але препарати наразі відсутні, лікар може звернутися до регіонів, в яких наявні курси лікування для їх перерозподілу для пацієнта, який потребує негайного лікування або скерувати пацієнта безпосередньо у заклад, де ліки наявні.

Важливо! Основний діагностичний метод виявлення та підтвердження діагнозу ВГС: ПЛР РНК ВГС не потребує повторного проведення кожні три або шість місяців після встановлення діагнозу хронічний вірусний гепатит С або перед видачею препарату.