Друга хвиля програми стажування молоді в органах місцевого самоврядування – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Друга хвиля програми стажування молоді в органах місцевого самоврядування

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» розпочав другу хвилю програми стажування молоді в органах місцевого самоврядування, в якій беруть участь 19 громад-партнерок із семи областей: Волинської, Житомирської, Львівської, Одеської, Закарпатської, Полтавської та Рівненської.

 

Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», прокоментувала запуск програми стажування молоді у нових громадах:

 

«Залучення молоді є надзвичайно важливим для довгострокового розвитку громад. Молодь приносить свіже бачення та інноваційні ідеї, які допомагають вирішувати місцеві проблеми та формувати сталий розвиток своїх громад. Тому після успішного пілотування програми стажування молоді на території Боратинської та Шацької громад, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» масштабує цю ініціативу на 19 наших громад-партнерок».

У кожній громаді відібрано координатора програми з представників ОМС і забезпечується індивідуальний супровід для впровадження ініціативи. Зокрема, надано консультації щодо:

адаптування примірного Порядку стажування молоді в ОМС;

розробки інформаційної кампанії для залучення молоді до програми;

формування критеріїв відбору та розробки опитувальника для відбору кандидатів.

Олеся Данилець, заступниця начальника відділу культури і туризму Виноградівської міської ради підкреслила важливість реалізації молодіжної політики на місцевому рівні:

«Стажування у Виноградівській міській територіальній громаді – це не тільки нові можливості для активної молоді, а й просвітницька ініціатива. Так ми можемо розширити коло людей, які розумітимуть алгоритм роботи органів місцевого самоврядування і матимуть можливість для реалізації власних ініціатив. Виноградівська міська рада тісно співпрацює з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» щодо розвитку молодіжної політики. Паралельно ми також беремо участь у проєкті «Розвиток молодих громад Закарпаття через підтримку та розвиток молоді», який реалізовується БФ «Центр громадських ініціатив» за підтрими USAID «ГОВЕРЛА», працюємо над створенням Молодіжної ради у громаді. Всі ці заходи безперечно сприятимуть  розвитку громадянського суспільства нашої громади та активізації молодіжної політики».

 

Під час стажування учасники ініціативи:

ознайомляться з профілем громади та структурою апарату місцевої ради та її виконавчого комітету;

вивчать специфіку роботи відділів ради;

долучаться до підготовки актів ОМС;

візьмуть участь у робочих засіданнях і нарадах;

плануватимуть й допомагамуть в організації заходів соціального згуртування;

ознайомляться з особливостями співпраці громади з проєктами міжнародної технічної допомоги тощо.

Пілотна програма стажування була впроваджена в Шацькій і Боратинській громадах Волинської області. У ній взяли участь п’ять осіб, яких відібрали з 36 кандидатів.

 

Олександра Лось, одна зі стажерок, поділилася своїми враженнями після проходження програми:

«Я дізналася, як зсередини працює орган місцевого самоврядування. Після цього стало зрозуміло, як можна впливати на його роботу. Я брала участь у підготовці відповідей на запити громадськості. Зрозуміла, що далеко не всі жителі обізнані, як правильно сформулювати свій запит, тому над цим ще потрібно працювати. Я вже краще знаю, як працює місцеве самоврядування, розповім про це своїм рідним і друзям, і в такий спосіб зростатиме довіра до органів влади та співпраця між ними і громадськістю».

 

Шацький селищний голова Сергій Карпук підкреслив, що завдяки подібним ініціативам суспільство краще розуміє роботу місцевого самоврядування:

«Після ближчого знайомства зі структурою органу влади, функціями посадових осіб і бюджетними процесами з’являється реальне розуміння справ, підвищується прозорість і рівень взаєморозуміння у громаді. Можливість для молодих спеціалістів спробувати себе в цій сфері діяльності подекуди дозволяє їм знайти нематеріальні стимули й додаткову мотивацію».

 

За матеріалами Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»