Легалізація заробітної плати – спільна мета державних органів – Виноградівська міська рада Закарпатської області

Легалізація заробітної плати – спільна мета державних органів

Легалізація заробітної плати та зайнятості населення – є загальною проблемою всіх державних органів та роботодавців, яку слід  вирішувати спільними зусиллями. Тому лише при злагодженій співпраці та оперативності дій всіх соціальних партнерів і учасників робочої групи можна досягти хороших результатів.

У нинішніх кризових умовах боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах” та реалізація гарантій оплати праці є одним з найпріоритетніших напрямів роботи державних органів. Лише оформлена відповідно до законодавства праця дає змогу заробити страховий стаж і лише легальна заробітна плата вплине на розрахунок майбутньої пенсії.

Чимало роботодавців ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і, бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в “конвертах”. Погодившись на одержання зарплати в “конвертах”, громадяни України свідомо обкрадають самі себе. Бо лише офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Такі явища, як зарплата в “конвертах” та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені і руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну заробітну плату.

Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески. Тобто у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, в яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску, зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим страховим внескам. Бувають ситуації, коли людям за рік роботи зараховується менше місяця страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії. Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати в “конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, “випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Щоквартально до  Пенсійного фонду надходить перелік страхувальників, які виплачують заробітну плату застрахованим особам менше мінімального розміру, встановленого законодавством. Спеціалістами фонду проводиться аналіз та опрацювання списків. За результатами – виявляються страхувальники, які фактично недоплачують заробітну плату та єдиний соціальний внесок. Спеціалісти   Пенсійного фонду, використовуючи дані реєстру застрахованих осіб, надають інформаційні відомості контролюючим органам та органам виконавчої влади з метою уникнення порушень законодавства про працю з боку роботодавця. Дані реєстру застрахованих осіб формуються з відомостей, які подає роботодавець у щоквартальній звітності по єдиному соціальному внеску – за найманих осіб, та фізична особа-підприємець у річній звітності по єдиному соціальному внеску – за себе. Наслідком допущення помилок в звітності є недостовірні відомості у реєстрі застрахованих осіб, дані якого використовуються для призначення пенсій та для інформування контролюючих органів. Тому в разі виникнення питань та з метою недопущення помилок  роботодавцям варто при формуванні звітів звертатись до фахівців  Пенсійного фонду України за місцем реєстрації.

На сьогоднішній день, зареєструвавшись на вебпорталі Пенсійного фонду України, кожна застрахована особа має можливість контролювати свою зарплату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються.

Адміністрація  Головного управління ПФУ в Закарпатський області